רואים ילדים

ילדה עם בדיקת ראייה

עד כמה חשוב לערוך בזמן בדיקת ראייה לילדים ומה הקשר בין זה ובין הצלחה בלימודים?   אורן פסקל, אופטומטריסט ואורטופטיסט מוסמך, מסביר.

שנת הלימודים כבר כאן, וזו הזדמנות מצוינת לדבר על הקשר – ההדוק יותר משחשבנו – בין ראיה תקינה והצלחה בלימודים.

אם הקטנטנים שלכם כבר עלו לכיתה א' אז בוודאי, אבל גם אם הם כבר מעט יותר מתקדמים בשנות הלימוד – בדיקת ראייה היא עניין חשוב למדי.

לא שזה מפתיע, כן? רוב ההורים מודעים במידה כזאת או אחרת לחשיבותן של בדיקות ראייה ואף מבצעים כאלה – בשלב הינקות לכל הפחות. יחד עם זאת, נדמה שברגע שהילדים גדלים מעט ויוצאים ממערך הבדיקות המכוון (טיפת חלב) עלולות לחלוף שנים אחדות עד שהעיניים יזכו לבדיקה.

כדי להבין עד כמה חשוב בכל זאת לערוך בדיקת עיניים גם לילדים שנדמה כי הם רואים מצוין ועד כמה זה חשוב במיוחד עם תחילתה של שנת הלימודים, פגשנו את אורן פסקל, אופטומטריסט,  אורטופטיסט ובעלים של "אופטיקליניק" כרמיאל , מבית מכבי ממבט ראשון.

ישנו קשר הדוק בין ראיה תקינה והצלחה בלימודים

ובכן, כשהילדים לא רואים טוב הם יתריעו בפנינו, לא?

"לא. מכיוון שזו המציאות המוכרת עבורם. הם לא יודעים שהם לא רואים טוב. זאת ועוד: ראייה תקינה היא לא רק לראות ברור. אלא גם איך העיניים עובדות יחד, האם יש פזילה, האם המיקוד לקרוב תקין.

כאשר אנחנו קוראים, למשל, העיניים שלנו זזות מצד לצד כדי לעקוב אחרי השורה. התזוזה הזו צריכה להיות בקורלציה ובלי הרבה הפסקות. אם יש בעיה בתפקוד – קשה להסתכל על המילים ברצף ואז מופעל מאמץ רב כדי להתמקד – וזאת במקום להבין את הטקסט.

הפועל היוצא הוא שלא מעט בעיות בקריאה וכתיבה הן למעשה בעיות מיקוד. בעיה נפוצה אחרת היא חוסר יכולת של העיניים להתכנס: אנו מסתכלים רחוק בעיניים 'ישרות' ואולם כאשר המטרה מתקרבת – כמו מול ספר קריאה – העיניים צריכות להתקרב זו לזו וזה צריך להתרחש בשתי העיניים בתיאום מוחלט אחרת –יש קושי גדול בקריאה ועלול להיווצר מצב של כפילות ראיה או פזילה. ילדים כאלה, במידה והבעיה לא אובחנה, פשוט נמנעים מקריאה מכיוון שהיא דורשת מהם מאמץ רב מדי. הם לא מתרכזים בטקסט אלא במאמץ לקרוא אותו".

ואת מה שאתה מתאר כאן לא מזהים בבדיקת ראייה רגילה לרחוק?

"לא, ויתרה מכך, גם אם חדות הראייה למרחוק תקינה, זה לא אומר שאין בעיות במיקוד הראייה.

דוגמה נוספת לכך היא מה שמכונה 'עין עצלה' – תופעה הנגרמת כאשר עין אחת, מסיבות שונות, חלשה משמעותית מהשניה ועל כן המוח מתעלם מהעין החלשה ועובד רק עם העין החזקה. הרבה פעמים לא נבחין בקושי תפקודי של ילדים אלו וכאשר יהיה קושי כזה לעיתים קרובות הוא לא יקושר דווקא עם בעיית ראיה.. אם עד גיל 8 לא מטפלים בזה, זה עלול לגרום עד לכדי נזק בלתי הפיך בעין החלשה.  אבחון מוקדם וטיפול נכון יכולים להביא לפתרון מלא של הבעיה".

ההמלצה היא לערוך בדיקות יזומות על מנת להמנע מבעיות תפקוד ותסכול לילד

איך אנחנו, ההורים, יכולים להבחין בבעיה בעיניים?

"זו שאלה טובה כי אכן רבים מהדברים הללו לא נראים לעין. במה כן אפשר להבחין? אם הילד מצמצם את עיניו כדי לראות יותר טוב למרחוק, אם הוא נמנע מלצייר, או לקרוא ולכתוב וכמובן אם יש פזילה. את בעיות הראיה האחרות שהוזכרו לעיל קשה לאבחן אם אינכם אנשי מקצוע. לכן ההמלצה היא לערוך בדיקות יזומות על מנת להמנע מבעיות תפקוד ותסכול לילד".

לא מפתיע, לפיכך, שרשת מכבי ממבט ראשון מציעה לילדים חברי הקופה, העולים לכיתה א', בדיקת סקירת ראיה בחינם. זו אמנם לא בדיקה שמקיפה את כל בעיות העיניים האפשריות אבל היא בדיקה מסננת ובהחלט רצוי להתחיל ממנה.

אתה אופטומטריסט כ25 שנה. מניסיונך – מאילו קשיים עלול לסבול ילד עם ראיה לא תקינה?

"כבר שמעתי גם על ילדים שאובחנה אצלם דיסלקציה או לקות למידה אחרת ואז התברר שהבעיה היא ביכולת של העיניים להתכנס ולהתמקד. אפשר לדמות זאת לילד שמתקשה בתנועה מסוימת , אבל אם מתרגלים איתו אז הקושי נפתר".

ואם לא מטפלים בזמן?

"במידה ולא מאבחנים בזמן או לא מקפידים על הטיפול הדרוש, בין אם זה הרכבת משקפיים, סגירת עין על ידי רטיה או תרגילי עיניים, עלול להווצר מצב שהילד מתקשה ברכישת מיומנויות קריאה וכתיבה וגם נוצרת פגיעה בבטוחונו העצמי בנוגע ליכולות שלו. התפתחות של עין עצלה כמצב בלתי הפיך תשפיעה על הילד במצבים רבים ובבחירות רבות בהמשך חייו. רובם המוחלט של מצבים אלו יכול להמנע מכיון שכיום אנו מודעים לסימנים ויודעים לטפל טוב יותר.

תראי, לפני 50-60 שנה לא היה את הידע המתאים ובעיות ראיה לא טופלו כמו שצריך. היום – גם כלי הבדיקה השתכללו וגם הידע רב ומקצועי יותר. אני מזמין את כל ההורים והילדים להנות מהכלים שאנחנו מציעים".